Медіа-релізПосилюємо голос ЛГБТ під час війни: Реєстровані партнерства як запит спільнот на рівність перед законом

Illustration

Сім'ї ЛГБТ залишаються юридично невидимими для держави — без рівного доступу до права на повагу до приватного і сімейного життя. Наразі можливість бути "першим" чи "першою", "моїм" чи "моєю" у кризових та інших життєвих ситуаціях є примарною.
Це зумовлено відсутністю політичної волі, дискримінаційними правовими нормами, відмовою від відповідальності за зволікання з боку вищих органів влади і втручанням релігійних організацій у життя суспільства.
І все це через можливе впровадження інституту реєстрованого цивільного партнерства, як однієї з прийнятних форм регулювання сімейних відносин.
Виконання громадянського обов’язку, переміщення сімей, правова невизначеність, дискримінація, безвихідь та ізоляція деструктивно впливають на життя людей та їхні сім’ї, і це посилюється війною, яка триває.

Про проєкт

Чому цей проєкт важливий для ЛГБТ-спільнот?

Утвердження прав людини для ЛГБТ є невід'ємною частиною процесу європейської інтеграції України. Європейський суд з прав людини неодноразово визнавав дискримінаційними відмови держав надати правовий статус одностатевим сімейним союзам. Зокрема, рішення у справах ”Федотова та інші проти росії”, ”Маймулахін і Марків проти України” та десятки інших підкреслюють необхідність забезпечення рівних прав для всіх українок і українців.
Ми, як спільнота, прагнемо пришвидшити цей процес, адже війна не дає нам зволікати. Нам вже допомагають Фонд "Країна доброї волі" та Українсько-данський молодіжний дім — партнери і союзники в реалізації проєкту "Кризовий компас у час війни: Сприяння добробуту і правам ЛГБТ в Україні".
Проєкт спрямований на посилення голосу ЛГБТ-спільнот під час війни та привернення уваги до ключової проблеми — ігнорування доступу до інституту реєстрованого цивільного партнерства для ЛГБТ в Україні, як механізму регулювання одностатевих сімейних союзів.
Ми надамо органам державної влади, міжнародним організаціям і Європейському співтовариству, правозахисним інституціям, союзникам інформацію, засновану на фактичних даних про життя і виклики, що стоять перед ЛГБТ в гуманітарній, соціальній та правовій сферах.
Серед ключових заходів проєкту – опитування серед ЛГБТ, розробка аналітичного звіту, інформування серія подкастів та інтерв’ю з ветеранками і ветеранами, політичними діячами, а також налагодження співпраці з організаціями громадянського суспільства, органами влади та спільнотами.
Що, своєю чергою, дозволить продемонструвати суспільству життєві виклики, які стоять перед «невидимими» для держави одностатевими сімейними союзами.
Серед іншого, колектив дослідників запропонував спільнотам відповісти на питання щодо 18 життєвих ситуацій з якими вже стикаються сімейні партнерства у різних сферах життя: майно, здоров'я і медицина, страхування, декларування і податки, соціальна допомога, піклування про дітей і піклування про партнера у разі його недієздатності, мобілізація і служба в одному підрозділі ЗСУ тощо.
Голос спільнот має надзвичайне значення і допоможе покращити добробут в Україні, сприятиме соціальній інклюзії і згуртованості, створенню механізмів реалізації прав людини і основоположних свобод, гарантованих Європейською конвенцією з прав людини.
Час виступити за рівність перед законом для одностатевих сімейних союзів!

Влада продовжує нехтувати правами людини для ЛГБТ. Без рівності перед законом для одностатевих сімейних союзів неможливо говорити про інклюзивний економічний розвиток, соціальну згуртованість і відданість принципам толерантності і недискримінації.. Я мрію, щоб кожна любов і кожна сім’я стали рівними перед законом!

Володимир Косенко, координатор проєкту

Координатор проєкту, Володимир Косенко


Галерея візуальних матеріалів

Контакти для медіа і співпраці

Закликаємо медіа, організації громадянського суспільства, ініціативи до згуртованості навколо цінностей толерантності і недискримінації!

З питань співпраці, волонтерстваВолодимир Косенко, координатор

+380 (97) 789 81 76

au.ni.tbgl%40kv

Медіа, інформаційна підтримкаХристина Петрик, комунікаційниця

+380 (63) 327 76 26

moc.liamg%40kyrtep.aitsyrh

Інформаційна довідка

ГО «Бюро «Ми – є!» – українська громадська організація, що сприяє адвокації і захисту прав людини для ЛГБТК та інших вразливих груп суспільства. Фонд «Країна доброї волі» - український благодійний фонд, що сприяє доступу до гуманітарної, психосоціальної та фізичної реабілітації для людей, що постраждали внаслідок агресії росії.
Як держави піклуються про право на повагу до сімейного життя для ЛГБТ у світі: Одностатеві шлюби узаконено у 36 країнах, наприклад, Австрія, Андорра, Бельгія, Бразилія, Велика Британія, Греція, Данія, Естонія, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Канада, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Нова Зеландія, Норвегія, ПАР, Португалія, Словенія, США, Тайвань, Фінляндія, Франція, Чилі, Швейцарія і Швеція тощо. Інститут реєстрованих цивільних партнерств легалізували, наприклад:Італія, Кіпр, Латвія, Ліхтенштейн, Монако, Сан-Марино, Хорватія, Чехія і Чорногорія. Ніяк не піклуються, наприклад:Болгарія, Гонконг, Польща, Румунія, Словаччина і Україна.

Про проєкт

Підтримати ЛГБТК-спільноту в умовах війни, посилити її голос та сприяти захисту прав і свободтакою є головна мета проєкту “Кризовий компас у час війни: Просування прав і добробуту ЛГБТ-спільнот в Україні”.
Ми хочемо надати інформацію про доступ до гуманітарної, психосоціальної, медичної допомоги людям, які розробляють політики та приймають рішення — українській владі.
В час війни ЛГБТК-люди через свою гендерну ідентичність та сексуальну орієнтацію піддаються множинній дискримінації.Тому під час формування політик та програм підтримки і захисту вразливих категорій населення державі та міжнародним партнерам важливо враховувати проблеми ЛГБТ. 
Сім'ї ЛГБТ, які ведуть боротьбу за безпеку вільного світу, залишаються юридично невидимими. Держава ігнорує необхідність забезпечити доступ до прав людини для ЛГБТК, серед яких — механізми інституту реєстрованих цивільних партнерств.
Інформацію про ці та інші проблеми спільноти ми збиратимемо через всеукраїнське опитування спільнот. Його результати будуть покладені аналітичного звіту. Документ команда презентує представникам влади, аби пришвидшити утвердження прав людини для ЛГБТ та сприяти інтеграції нашої країни до Європейського Союзу.

Ціль

Сприяти доступу до прав людини для ЛГБТ у час триваючої війни в Україні та гострої економічної кризи, що є наслідком агресії росії.

compas

Активності

Artboard 48

Дослідження серед ЛГБТК-спільнот 


Підготовка аналітичного звіту


Презентація ключових результатів і рекомендацій союзникам


Налагодження співпраці з органами влади та громадянським суспільством


Налагодження співпраці з органами влади та громадянським суспільством


Інформаційна кампанія на підтримку прав людини


Мережування та партнерство задля добробуту спільнот


= Партнери проєкту

Маємо підтримку на шляху до рівності перед законом! Долучатесь і ви!

Award "Best Service Provider"

Фонд "Країна доброї волі"

Award "Comfortable and Modern Office Design"

ГО "Бюро "Ми - є!"

Award "Comfortable and Modern Office Design"

Українсько-данський молодіжний дім

ЛГБТ проєкти і логотип ЄС: Прямуємо разом

Проєкт "Кризовий компас у час війни: Сприяння правам і добробуту ЛГБТ-спільнот в Україні" здійснюється за підтримки Європейського Союзу в рамках Стипендіальної програми для лідерів громадянського суспільства країн Східного партнерства. Матеріали, розміщені на вебсайті, відображають позицію ГО “Бюро “Ми – є!” і не обов’язково відображають позицію Європейського Союзу.